Ο Εθελοντισμός
Στην κοινωνία που ζούμε, κατανοούμε ότι:
> Υπάρχουν αυτοί που αγαπούν και νοιάζονται για τα αδέσποτα
> Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν τα θέλουν
> Υπάρχουν και αυτοί που είναι αδιάφοροι απέναντι τους.
Όλοι όμως τελικά συμφωνούν σε ένα πράγμα:
Κανένας δεν θέλει να τα βλέπει στους δρόμους.
Συμπέρασμα μας ότι ο
καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό
αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν αδέσποτα στην κοινωνία μας.
Με την ενότητα και τη συσπείρωση, σε συνεργασία με την μεθοδευμένη δραστηριοποίησή μας, θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε ως άνθρωποι και να δημιουργήσουμε έναν δήμο που θα συνυπάρχει αρμονικά με τα αδέσποτα, και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την κοινωνία που ζούμε χωρίς λάθη.
«Το μεγαλείο ενός έθνους κι η ηθική του πρόοδος κρίνονται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα»
Mahatma Gandi
Η παρουσία και η συμμετοχή όλων μας σε Φιλοζωικές Ομάδες κρίνεται απαραίτητη, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος του κάθε δήμου για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με φιλοξενία-φροντίδα και υιοθεσία, η οποία ομολογουμένως είναι μια δύσκολη αποστολή.
Γι' αυτό υπάρχει στρατολόγηση εθελοντών οι οποίοι, αφού παρακολουθήσουν έναν κύκλο εκπαίδευσης, καταμερίζονται ανάλογα με τις περιοχές, τον ελεύθερο χρόνο τους και την ειδίκευσή τους.Όλοι μπορούν να ανήκουν στην ομάδα αυτή. Μπορείς να γίνεις και εσύ εθελοντής!
Ο Σεβασμός προς τα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού!
Ο ανθρωπιστής Άλμπερτ Σβάϊτσερ είχε πει ότι:
«Όποιος έχει συνηθίσει να θεωρεί τη ζωή ενός ζώντος πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να φτάσει επίσης και στην ιδέα για ευτελείς ανθρώπινες ζωές»
Παιδεία
Στις συγχρονες πολιτισμένες χώρες είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες ώς άνθρωποι, λειτουργούν ώστε να υπαρχει μέριμνα για να διασφαλιστεί η ευζωία όλων των ζωντανών. Τι είναι αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε απο αυτούς ;
Η παιδεία.
Αναγνωρίζουμε ότι όλα
ξεκινούν από την παιδεία και την αγωγή μας. Η παιδεία χτίζεται και ο χαρακτήρας
μας πλάθεται από την παιδική ηλικία μέσα από την οικογένεια και το σχολείο. Ο γονιός είναι σε θέση να
εμφυτεύσει στο παιδί του το πως θα συμπεριφέρεται στα ζώα . Ανάλογα το τι πιστεύει ο ίδιος ότι είναι σωστό.
Επίσης, ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα θα προετοιμάσει και θα γαλουχήσει τους αυριανούς πολίτες μέσα από τα σωστά πρότυπα συμπεριλαμβανομένου και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και τα ζώα.
Οφέλη από τη συναναστροφή μας με τα ζώα
Τα οφέλη που αποκομίζουμε από τη συντροφιά των ζώων είναι πολλά.
Αρχικά μειώνει
το στρες, αφού αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η κατανόηση, η υπομονή, τα όρια. Μπορεί να είναι μερικοί
όροι που θεωρούνται βασικοί, αλλά είναι αυτοί που δυσκολεύουν τους περισσότερους
ανθρώπους στην καθημερινή ζωή κατά την συναναστροφή τους με άλλους ανθρώπους. Αυτοί οι όροι αναπτύσσονται με την συναναστροφή με τα ζώα.
Ίσως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ένα ζώο μάς «εκπαιδεύει» στην ανιδιοτελή αγάπη, αφού γινόμαστε αντικείμενο της αγάπης του χωρίς επενδύσεις, προσθήκες, προσδοκίες και απαιτήσεις, με απεριόριστη την εκδήλωση αυτής της αυθεντικής χαράς. Του είναι αρκετό μόνο που υπάρχουμε και μας αποδέχεται και μόνο που είμαστε ο εαυτός μας.